2024.04.23 -án 12:30-tól került sor a 10. és 11. osztályos honvéd kadétok eskütételére.

 

Részlet Nagy József főigazgató úr beszédéből.

 
A mai napon a 10-11. évfolyamos kadétok eskütétele következik. A haza védelmében fegyvert fogók mindig is tettek fogadalmakat, így a katonai eskütétel hagyományai több évszázadosak. Gárdonyi Géza az Egri csillagok című regényében a következőképp fogalmaz;

„Esküszöm az egy élő Istenre-

-..hogy véremet és életemet a hazáért és királyért, az egri vár védelmére szentelem. Sem erő, sem fortély meg nem félemlít. Sem pénz, sem ígéret meg nem tántorít. A vár feladásáról sem szót nem ejtek, sem szót nem hallgatok. Magamat élve sem a váron belül, sem a váron kívül meg nem adom. A vár védelmében elejétől végéig alávetem akaratomat a nálamnál feljebb való parancsának. Isten engem úgy segéljen!

- És most magam esküszöm- szólt Dobó, két ujját a feszültre emelve.- Esküszöm, hogy a vár és az ország védelmére fordítom minden erőmet, minden gondolatomat, minden csepp véremet. Esküszöm, hogy ott leszek minden veszedelemben veletek! Esküszöm, hogy a várat pogány kezére jutni nem engedem! Sem a várat, sem magamat élve meg nem adom! Föld úgy fogadja be testemet, ég a lelkemet! Az örök Isten taszítson el, ha eskümet meg nem tartanám!”

Gárdonyi tehát így képzelte el a 16. században tett „ katonai esküt!” S, hogy a mai napot némiképp összekössem ezzel a régmúlt eseménnyel, illetve ennek korábbi előzményével: tudnunk kell, hogy 1526. április 23-án indult el Szulejmán szultán seregeivel a nyugati hódításainak első sikerállomásához a Mohácsi csatához. Ez az időpont kezdete lesz egy vérzivataros másfél évszázadnak, ahol a katonai vírtus és a hősiesség a mindennapok része volt. Ma bár dúlnak háborúk a világban, szerencsére Magyarországon nem ez az eskü…

Ma azonban, bár sok háború dúl a világban nem ennyire komoly életre-halálra szóló esküt kell tennetek, hanem arról tesztek tanúbizonyságot, hogy választott pályátokhoz, és lehet, hogy élethivatásotokká váló katonai életetekhez hűek lesztek. És azt vállaljátok, hogy képességeitekhez mérten és méltán teljesítsetek. Úgy viselkedtek, ahogy az egy honvéd kadéttól elvárható.

Figyeljetek arra, hogy a hétköznapok zűrzavaros világában legyenek olyan kapaszkodók, biztos támpontok, melyekhez ragaszkodni kell, melyek tovább segíthetik egyéni életeteket és a későbbi nehézségek leküzdésében is utat mutathatnak.